Stručni savjeti

Uložiti u dionice, obveznice ili pak neki od niza fondova koji se danas nude na financijskom tržištu?
Mnogim se građanima danas, unatoč »poplavi« raznih mogućnosti ulaganja, najsigurnije čini ulaganje u nešto »opipljivo«, odnosno u nekretnine, što ne treba čuditi jer cijena nekretnina raste iz godine u godinu. Premda analitičari kažu kako je rast cijena nekretnina nešto manji nego proteklih godina kada su cijene rasle nevjerojatnom brzinom, nedvojbeno je da će se stan u budućnosti prodati skuplje. Građani koji su kreditno sposobni, a imaju riješeno stambeno pitanje, sve više prepoznaju kupnju stana kao dobro ulaganje, odnosno čak i alternativu štednji jer dok »djeca ne odrastu« ili im ne zatreba novac, mogu taj stan iznajmljivati. Sve zavisi o mogućnostima hoće li se netko odlučiti na kupnju većeg ili manjeg stana, međutim, računica je tu. Stan će se kupiti na kredit, s time da će se veći dio rate kredita pokrivati iz najma.

Najamnina otplaćuje kredit
Naime, garsonijera se može kupiti za nekih 50 tisuća eura. Kod kredita (kod kojeg su oba bračna druga zaposlena i imaju prosječnu plaću) rata kredita s rokom dospijeća od 30 godina na ovaj će iznos biti oko 256 eura. Ukoliko se pak kredit uzme na 15 godina, rata će biti oko 385 eura. Već i kod tolikog roka otplate iznajmljivanje stana pokazat će se povoljnim, s obzirom na to da se za njegov najam mjesečno može dobiti od 200 do 250 eura. Dakle, u ovom će se slučaju kroz najam stana isplatiti velik dio kredita, a ne treba zaboraviti kako će u konačnici nekretnina ostati u vlasništvu, kao i da će njena vrijednost u budućnosti rasti. Tako je primjerice cijena garsonijere koja danas stoji oko 50 tisuća eura, prije godinu ili godinu i pol bila oko 35 tisuća eura.

Vrlo dobar posao
Ukoliko se primjerice kupuje dvosobni stan s dnevnim boravkom koji će stajati primjerice 100 tisuća eura, na taj će iznos s rokom otplate od 30 godina rata kredita biti oko 500 eura, a za rok otplate 15 godina rata će biti oko 770 eura. Uzimajući u obzir da najam takvog stana u sadašnjim prilikama stoji oko 400 do 500 eura, ispada daje ulaganje vrlo dobar posao, odnosno da se iz samog najma stambeni kredit može gotovo u potpunosti isplatiti. A i njegova će vrijednost s vremenom rasti tako da se već i na toj razlici ostvaruje dobitak. Naravno, sve pod uvjetom da se stan uspije iznajmiti.