Stručni savjeti

Prije no što se odlučite za jednu od ovih mogućnosti probajte izračunati koliko će vas koštati. Ako unajmite agenta za prodaju nekretnina to će koštati više ali agent mora preuzeti odgovornost za oglašavanje, pokazivanje nekretnine potencijalnim kupcima i pregovaranje oko cijene kuće. Ako se odlučite za opciju u kojoj samostalno prodajte kuću - to je definitivno jeftinija opcija, ali ćete morati potrošiti vrijeme na sve dogovore i snalaziti se sa mogućim problemima. Pronađite sami kupca za nekretninu koju prodajete.

Kako odrediti cijenu?
Ukoliko ste se odlučili pronaći kupca sami, morate prvo odlučiti koliko cijenu mislite tražiti za svoju nekretninu. Mnogi agenti za prodaju nekretnina besplatno rade procjenu vrijednosti nekretnine, stoga radije angažirajte dva ili više njih. Ako želite znati stvarnu vrijednost svoje nekretnine možete unajmiti agenta da Vam napravi detaljan plan prostorija, kvadrata i odredi cijenu. Možete i sami saznati cijene nekretnina u lokalnim oglasnicima, oglasima agencija za prodaju nekretnina. Prije nego što definitivno postavite cijenu uzmite u obzir: -napravite potrebne radove ili uredite nekretninu ukoliko bit to moglo podići njenu cijenu -unajmite nekoga za pregled ako postoje problemi koji bi mogli utjecati na cijenu nekretnine ( npr. fasada otpada).

Morate donijeti odluku da li ste spremni ekstra prodati sa kućom, tepihe, kuhinjske elemente, lustere. Cijena za ove dodatke može biti uračunata u cijenu nekretnine ili se može naplatiti zasebno pri mogućem upitu za prodaju. Ukoliko ne prodajte ništa od namještaja sa nekretninom morate to navesti mogućem kupcu. Ukoliko pri prodaji nekretnine niste odnijeli sav namještaj koji ne planirate ostaviti, napravite popis stvari koje ostaju u kući, kako bi budući kupci mogli znati što kupuju. Pri kupnji nekretnina kupac uvijek pokušava ispustiti cijenu, možete biti unaprijed spremni na to i povisiti cijenu nekretnine kako biste imali prostora za manju cijenu.

Oglašavanje nekretnine za prodaju
Trebali biste saznati kolika je cijena oglašavanja za prodaju kuće u lokalnom oglasniku i odlučiti koliko ćete potrošiti na oglašavanje. Kakav format oglasa, kada da izlazi i koliko dugo. Pokušajte dogovoriti sa trgovcima da stavite oglas sa brojem telefona na izlog. U oglas probajte napisati što više informacija - kvadratura, koliko prostorija, koji namještaj ulazi u cijenu i slično. Također uzmite u obzir internet oglasnike na kojim uz fotografije i video-e možete prezentirati svoju nekretninu koju prodajete.