Stručni savjeti

Prvo morate odlučiti koliko novaca možete i ste spremni potrošiti za svoj novi dom. Morate znati koliko novaca imate i koliko trebate i možete posuditi. Postoje mnogo banaka koje nude pozajmice (kredite) za kupnju nekretnina, kuće ili stana. Morate se raspitati da li ste u mogućnosti dići krediti i koliki je taj iznos. Prije nego što ste odlučili o iznosu koji ćete potrošiti za dom, morate računati na moguće troškove: naknade, porez, naknada za registraciju zemljišta (nekretnine na svoje ime), troškovi selidbe, računi koje morate plati za stan iz kojega selite. Također morate voditi računa o troškovima za nekretninu koju kupujete: računi za grijanje (plin, struja, lož ulje), računi za vodu, pričuva, troškovi osiguranje.

Kako pronaći odgovarajuću nekretninu?
Postoji više načina koja Vam mogu pomoći pri kupnji nekretnina - angažirajte agenta za prodaju/ kupnju nekretnina, pregledati lokalni oglasnik za prodaju nekretnina, direktno kontaktirati građevinske tvrtke za detalje oko nove nekretnine koju grade na tom području. Ponuda za kupnju nekretnine Kada konačno odlučite kupiti neku određenu nekretninu ne morate pristati na ponuđenu cijenu.

Ukoliko smatrate da su potrebni neki radovi oko kuće, stana - pokušajte umanjiti cijenu za cijenu radova ( npr. popravak krova) Ako kupujete kuću uz pomoć agenta, potrebno je reći koliko ste zapravo spremni potrošiti novaca za nekretninu. Tada će agent ponuditi cijenu vlasnicima nekretnine.

Ukoliko vlasnici ne pristaju na cijenu koje ste ponudili, pokušajte povećati ponudu. Ne postoji limit koji Vas ograničava u broju ponuda za kupnju nekretnine. Što kada je ponuda prihvaćena? Kada je vlasnik prihvatio vašu ponudu morate razmišljati o sljedećem:

  • da li je moguće platiti polog za posjed, nekretninu
  • da li su potrebne naknade
  • tko će obaviti posao oko prijenosa
  • da li želite kupiti nekretninu sa nekim. Iako možete biti oduševljeni nekom kućom, stanom probajte zanemariti oduševljenje i držite se osnovnih pravila : Vlasništvo - kada kupujete stan, kuću i odlučite se za neku, morate provjeriti "papire" odnosno vlasništvo nad nekretninom. U gruntovnici se provjerava da li ima ilegalne gradnje na nekretnini.
Kada ste ustanovili da su "papiri" čisti, morate razmisliti o lokaciji na kojoj se nekretnina nalazi. Probajte razmisliti kako bi Vam protekao dan i obaveze da živite tamo? Koliko Vam treba do tramvajske stanice, i da li je ima u blizini? Autobusi koliko često voze? Morate razmišljati praktično, koliko vrtića ima, škola, knjižnica? Koliko će Vam trebati da stignete na posao?

Možda niste razmišljali o okolini; na primjer ima li mnogo mladih obitelji sa djecom, ili se u blizini gradi ogromni shoping centar? Jedna od stvari na koju morate paziti je također kvaliteta nekretnine (gradnje) da li su stari zidovi, cigla, drvo, knauf? Ima li vlage u kući - to je problem s kojim se nije ugodno boriti. Također je vrlo bitno da li nekretnina ima potrebne priključke bitne za život - vodu, struju, plin, kanalizacija. Garaža ili osigurano parkirno mjesto je za sve one koji imaju auto ipak više nego dobrodošla "stvar".

Uređenje interijera - hoćete li morati uložiti u namještaj, kupaonicu, parkete? Vjerujte to nije mali trošak, pogotovo kada to sve morate kupiti odjednom. Kada su svi uvjeti ispunjeni, a vi ste očarani stanom - razmislite da li Vam se taj stan isplati?

Ako ćete zbog nekih razloga morati odseliti, hoće li Vam stan nositi dobit. Hoćete li ga moći prodati za deset godina za barem istu cijenu po kojoj ste ga platili.